top of page
Recent Posts
Featured Posts

Synd, dyd og sjelepoeng/ død, fordervelse og demoner

En av de vanligste spørsmålene jeg som arrangør får i forbindelse med roller er sjelepoeng;

Hva er de, hva gjør de, hvordan bruker jeg de?

Hva er sjelepoeng?

Sjelepoeng er en metaverdi fra 0 til 100 som sier noe om hvordan sjelen til rollen ser ut. Sjelepoengene fungerer etter følgende system;

0 betyr ingen sjel 1-100 indikerer at man har sjel, OG hvor ren/korrumpert sjelen er. Jo lavere tall, jo renere sjel. Jo høyere tall, jo mer skadet/ korrumpert er sjelen.

Hva gjør sjelepoengene?

Sjelepoengene avgjør en rekke ting i Rolias- universet. Ved 0 sjelepoeng er man sjeleløs, og dermed immun mot – og ute av stand til å selv benytte seg av – sjelemagi. Man kan ikke gjenopplives, gjenfødes eller lignende, man kan ikke besettes eller manipuleres. Både store fordeler og store ulemper.

Ved 1 sjelepoeng har man en helt ren sjel. Akkurat tallet 1 er spesielt, for det betyr at sjelen er helt ubesudlet.

I praksis betyr det at om man dør vil sjelen reise tvers gjennom Syndenes Rike, og man vil gjenfødes/ gjenoppstå uten at sjelen har gjennomgått noen form for renselse. Sjelen vil forsterkes, og man vil ofte kunne bli en såkalt helgen – et vesen beskyttet mot syndelig besudling på sjelen, og med tilgang til Gudenes Rike.

Ved 100 sjelepoeng har man en helt sort/ korrumpert sjel. I praksis betyr dette at om man dør, så vil sjelen kastes i Riften og bli destruert. Man vil også lett kunne oppnå kontakt med, og være lett utsatt for å besettes av demoner og andre mørke vesener.

Jo lenger unna ytterpunktene man ligger, jo mindre sannsynlighet har man for å bli kontaktet av/ oppnå kontakt med demoner, mørketjenere, lystjenere og lignende. Jo lenger unna ytterpunktene man ligger jo mindre er sannsynligheten for at man finner en annen vei gjennom døden enn labyrinten i Syndenes Rike, og dermed renselse av sjelen før den gjenfødes.

En person som lever et normalt liv vil bli født med 1 sjelepoeng, og vil som oftest ende opp på rundt 50 sjelepoeng i løpet av et liv.

Hvordan påvirkes sjelepoeng?

Sjelepoengene kan bevege på seg på mange ulike måter. Normalt vil sjelepoengene kun bevege seg fra 1 mot 100 ved at rollen begår synd, men det finnes også metoder for å rense sjelen, og dermed bevege seg nærmere en ren sjel igjen.

Hvordan øke sjelepoeng:

  • Synd

  • Lefling med mørke vesener (demoner, illumi, etc.)

Hvordan redusere sjelepoeng:

  • Dyd

  • Bites av vampyrer

  • Renselsesritualer

Hva er synd og dyd?

Synd og dyd er noen av de kosmiske kreftene i Rolias- universet, og henger både sammen med religion/ livssyn og oppbyggingen av kosmos. De er motsetninger på lik linje med orden og kaos eller lys og mørke, og er de kreftene som direkte påvirker sjelens liv. Synd skaper arr på sjelen, og korrumperer og svekker den. Dyd reparerer sjelen, og renser og styrker den.

Det som er spesielt med synd og dyd er at de ikke er konstante, forutbestemte handlinger, men skifter etter rollens verdensbilde og tro. Det som er syndig for en Selinafølger kan være dydig for en Phelikfølger. Synd og dyd har vært en av de tingene som har gjort at spillere har sittet som spørsmålstegn, så jeg skal derfor gi en grov liste som viser synd og dyd basert på rollens religion. Denne listen er veiledende, og ingen absolutt sannhet.


Follow Us
No tags yet.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page