top of page
Recent Posts
Featured Posts

Synet på Serima


Til tross for å være laivseriens store antagonist, er Serima og synet på henne inntil nylig, lite omtalt i kompendier og roller. Denne posten er ment å gi litt innsikt og historikk i synet på Serima i Laurina Amar.

Synet på Serima

I Stalia har synet på Serima vært svært farget av adelen og kirken. Serimas historie er en viktig del av Stalias historie, og de etablerte sannhetene om Serima gjenspeiler i liten grad den faktiske historien. Serima hersket over Stalia i 2 perioder, perioder som av kirken og adelen er omskrevet til å være utelukkende dystre og kalde. I Rolia har synet på Serima alltid vært ganske annerledes, noe som er en stor del av årsaken til at Serima i sin gjenoppståtte form har høstet langt flere tilhengere og større innflytelse i Rolia.

Mye av Serimas rykte er preget av historien Selinas Orden forteller om tiden etter Serimas fødsel. I følge historiebøkene spredte De Dødes Orden en pest gjennom Termithia som drepte hundretusenvis, og blant annet etterlot Stalia, Rolia og Kaliosera folketomme. Utelatt fra historiebøkene er det at Selinas Orden drepte minst like mange som selve pesten, for å renske byene for sykdommen som herjet. Bakgrunnen for pesten og opprøret til De Dødes Orden var at kong Suliriel, som var blitt plassert på tronen etter sin forgjengers død ved hjelp av Selinas Ordens makt, hadde innført dødsstraff for all tilbedelse av de mørke gudene. Til tross for iherdige forsøk fra De Dødes Ordens side virket Selinas Orden alltid å klare å redde Suliriel fra dødens rand.

I 740 klarte De Dødes Orden omsider å kvitte seg med kongen, ved å påkalle Phelik inne i Suliriels palass. Phelik kastet kongen fra det høyeste tårnet i palasset, for deretter å krone Serima til dronning av Stalia. De 7 årene hun regjerte Stalia blir sett på svært ulikt i Stalia og Rolia; I Stalia er de forbudt å omtale i positiv forstand, mens i Rolia har de blant mange opprørske unge adelige blitt sett på som Stalias storhetstid. Stalias historiebøker forteller at Serima brant alle Selinas kirker til grunnen, og forbød alle andre guder enn Phelik. Sannheten er at alle guder ble gjort lovlige, og alle kirker tvangsomvendt under Suliriel til Selina ble brent for å gjenoppbygges til sine opprinnelige guder. Alternative historiebøker, som er ulovlige i Stalia, omtaler Serimas styre som rettferdig og godt, spesielt for de lavere samfunnsklasser og andre land underlagt Stalias trone, fremfor dystert og kaldt. Serimas styre varte noenlune uforstyrret i 7 år før det oppstod borgerkrig. Opprøret mot Serimas styre ble ledet av en gruppe som kalte seg Selinas Lys, ledet av en gjenopplivet kong Suliriel. Borgerkrigen førte til en splittelse av riket, der Suliriel styrte over Premithia med jernhånd og tvang alle unge menn til å kjempe mot Serima som holdt stand i Stalia. Borgerkrigen endte omsider i 822 med at orkene og Suliriel gjenerobret Termia og jaget Serima ut av riket.

Serimas andre regjeringsperiode er i Stalias historiebøker et stort hull. Viletera, i Stalia omtalt som Mørkets Konge, steg i 1077 opp på tronen i Stalia, og 5 år senere tok han Serima som sin dronning. Om man leter i Stalias bibliotek etter beskrivelser av tiden under Mørkets Konge finnes kun nyere historier om grusomhetene som fant sted. Da Mørkets Konge ble drept av Selinas Orden i 1212, forsvant alle tekster om perioden kort tid etter. Serima fraktet med seg mye av det, og den sterkeste kilden til kunnskap om perioden er å finne i hennes dagbøker. Tekstene som var igjen i Stalia ble brent av Selinas Orden.

Serimas regjeringsperioder i Stalia kan sies å ha vært preget av en langt høyere toleranse og friere tøyler enn under Selinas Orden, om enn noe mer kaotisk og mindre fremgangsrik. Siden de som gavnet mest på Serimas styre var de lavere samfunnsklasser og de andre landene underlagt tronen i Stalia, så er synet på Serima langt mer positivt utenfor Termia. I Rolia har hun i flere kretser blitt sett opp til og hyllet, mens i Stalia har kirken og adelen gjort sitt ytterste for å sverte hennes tid som regent. Med hennes tilbakekomst, og de krefter og profetier hun har bragt med seg, så har Stalias versjon av historien fått en fordel i portretteringen av den gjenoppståtte heksedronningen.


Follow Us
No tags yet.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page