top of page
Recent Posts
Featured Posts

Sannheten om Stalias fall

En godt bevart hemmelighet i Laurina Amar er sannheten bak Stalias fall i 2317. Selv om hint om de faktiske sammenhengene finnes i Historier fra Laurina Amar og Verdenskompendiet, så er hemmeligheten så godt bevart at den har fått egne bein å gå på på de senere laiver. Siden det i Laurina Amar nå er over 20 år siden Stalias fall anser Skaperen det som trygt å fjerne hemmelighetsstempelet, og presentere den faktiske historien;

Opprøret i Rolia, 2298 2V.

Selv om rivaliseringen mellom Rolia og Stalia har pågått i hundrevis av år, var det hendelsene i Rolia før og under det store opprøret som ledet frem til Stalias fall. Adelen i Rolia hadde alltid plottet i det skjulte om løsrivelse fra Stalia, men stort sett uten å legge noe substans i det. I årene før opprøret hadde Melirox Sydlund, sammen med et par kumpaner, bestemt seg for å legge makt bak handlingene, og satte i gang en omfattende plan for å styrte Stalia, og gjenreise Rolia til den innbilte storheten fra fordums tid. Melirox begynte å tilby sitt familiebibliotek og sitt hjem til utdannelse av unge Rolianske adelige, og ganske snart var mesteparten av adelsbarna, samt en del barn fra øvre handelsstand, i lære på Sydlundgården. Ved siden av etikette, geografi, historie, religion, språk og lov, underviste han de i de mørke gudene, tilbedelsen av de og deres agenda. Gjennom flere år dyrket han frem unge adelige med et sterkt bånd til mørkets guder, som han senere skulle bruke som våpen i kampen mot tronen.

Selve opprøret i Rolia var aldri en del av Melirox' plan, og ble utført av adelsbarna på egenhånd. Melirox hadde riktignok plantet idéene i hodene deres, men utførelsen ble initiert av de eldre adelsbarna. I nattens mulm og mørke tok Sylin Marosia livet av sin far, og med blodet hans utførte barna et rituale som påkalte de mørke gudene. Med nyvunne krefter og en umoden tro på sin egen styrke stormet barna ut i gatene, og kort tid etter hadde de, takket være sin tilgang til hele byen, tatt full kontroll over Rolia. Generalen for Rolias hær ble kastet ut av vakttårnet på muren, og i en uke holdt barna byen i sin kontroll, før Stalias knekteskap omsider stormet og frigjorde byen.

I møte med knekteskapet var adelsbarna sjanseløse, og på bare et par timer var de aller fleste arrestert, selv om noen også måtte bøte med livet. Knekteskapet igangsatte en øyeblikkelig rettssak, og de aller fleste av barna ble dømt til fengsel. Noen av de yngste ble benådet. Melirox selv ble dømt til 12 år i fengsel, for villedelse og tilbedelse av de mørke gudene. Selv om opprøret var slått ned, så satte tilbedelsen av de mørke gudene dype spor i adelsbarna, og etterhvert som de hadde sonet sine dommer, og vokste opp til maktposisjoner i sine familier bragte de sine drømmer og håp om et selvstendig Rolia med seg. Når Melirox omsider kom ut av fengsel i 2310 bar han nye planer, og med sine nå eldre og mektigere allierte igangsatte de plottet som ville lede til Stalias fall.

Menara den Vise og Tindrali

Da Melirox slapp ut av fengselet igangsatte han ganske umiddelbart sine planer. En av de første tingene han gjorde var å sende sin søster, Menara (kjent under navnene Menara Sydlund og Menara den Vise), til Levina. Der Melirox hadde utviklet et sterkt personlig bånd til Phelik hadde Menara utviklet det samme båndet til Muriel. Hun fikk i oppgave å få innpass hos Tindrali, som var kjent for sin tilbedelse av Muriel. Menara trakk på Muriels essens, og var for lengst blitt Muriels jordlige form, og med denne makten fikk hun stor innflytelse hos Tindrali. I løpet av få år hadde hun ervervet seg nok makt og innflytelse til at hun fikk overtalt Tindrali til å ruste opp til krig, og i 2317 var de klare til å mrasjere mot Stalia.

Etter å ha sendt avgårde Menara arrangerte han et ekteskap mellom sin adoptivdatter, Solvin Sydlund, og den yngste sønnen i familien Avendil i Stalia, Luca Avendil. Hun ble sendt dit for å samle informasjon om forholdene i Stalia, og legge til rette for ham dersom dagen kom der han måtte reise til Stalia for å fullbyrde sin oppgave.

I mellomtiden samlet Melirox støtte blant sine allierte i Rolia, og gjennom sitt nettverk av provokatører og informatører spredte han falske nyheter i alle Premithias kroker om at General Arthur Løve ville forfølge sin skjebne, og erklære seg konge av Rolia.

Stalia faller

I vinterende måned marsjerte Tindrali mot Stalia, og i løpet av én natt ble byen lagt fullstendig i ruiner. Angrepet kom fullstendig uventet på byen, og store deler av vaktlaget hadde flyktet innendørs fra den ekstreme kulden.

Alle ved utkikkspostene var blitt snikmyrdet, og ingen beskjed nådde noengang frem til byen før hæren stod på trappene. Kong Talien III falt i slaget, men hans sønn, prins Munael, flyktet med sin gravide elskerinne til familien Avendils gård utenfor byen. Hit var det mange som strømmet, og hit kom også Melirox selv, under påskudd av å skulle besøke sin datter. Uviten om sine fiender aksepterte prinsen en invitasjon fra Melirox til et møte, der han ble myrdet.

Rolia blir selvstendig

Etter at Stalia var falt, og både kongen og prinsen døde, vendte Melirox hjem til Rolia med General Arthur. Mens Stalia lå lamslått erklærte Melirox Rolia som det nye hovedsetet i Termithia, og plasserte kronen på hodet til general Arthur Løve.


Follow Us
No tags yet.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page